Heb ik de persoonlijke capaciteiten om ondernemer te worden?


Het eerste wat je je moet afvragen is of je in hart en nieren een ondernemer bent. Anders gezegd, of je de persoonlijke kwaliteiten bezit die nodig zijn om met een optimale kans op succes te starten met een bedrijf of een activiteit als zelfstandige.

Niet iedereen is in de wieg gelegd om een bedrijf uit de grond te stampen en het tot bloei te brengen. Als jij niet zo bent, hoeft dat niet het einde te bekenen van je avontuur. Er bestaan misschien andere manieren om toch iets aan te vangen met je zakenidee.

Probeer een vennoot te vinden, die in jouw plan gelooft, en die wel een geboren ondernemer is. Of misschien kan je starten als zelfstandige in bijberoep en jezelf de tijd gunnen om je eigen ondernemerscapaciteiten te testen.

Of ben je nu loontrekkende in een bedrijf dat jouw idee misschien zou willen en kunnen realiseren? Praat er dan over met de baas. Jij zou kunnen de motor zijn, maar binnen je huidige statuut blijven en profiteren van alle middelen die een gevestigde onderneming te bieden heeft. “Intrapreneurship” heet dat, en heel wat moderne bedrijven staan daar voor open.

Test jezelf!

Er is veel onderzoek gedaan naar de persoonlijkheidskenmerken van succesvolle ondernemers. Op basis daarvan zijn diverse tests ontwikkeld. Je beantwoordt een reeks vragen of stellingen die jouw motivatie, je attitudes en je geschiktheid als ondernemer peilen. Het gaat niet om een quiz of om een kennistest: elk antwoord is correct, als je maar eerlijk blijft met jezelf.

Soms word je uitgenodigd de test ook door iemand anders te laten invullen, die daarmee dus zijn visie over jouw persoonlijkheid weergeeft. Achteraf kan je nagaan of er grote verschillen opduiken met jouw eigen antwoorden en dat kan een leerrijke oefening zijn.

Na de test ontvang je doorgaans een rapport, via de website of per e-mail. Jouw antwoorden worden nergens bewaard, alles verloopt vertrouwelijk. De beste tests geven niet alleen een score, maar wijzen je op de punten waar je moet aan werken. Hieronder vind je enkele tests die het proberen waard zijn.

Meer informatie

Je Eigen Bedrijf?
Het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) lanceerde de website Je Eigen Bedrijf en die bevat een test die jou helpt je eigen leidersprofiel te leren kennen.

DREAM Project van het ICHEC
Step2you is een cel van het ICHEC die de ondernemingszin bij jongeren vanaf 16 jaar wil stimuleren. Het project DREAM geeft hen de kans om in dialoog te treden met gepassioneerde ondernemers en elkaar beter te leren kennen via verscheidene tools.

Zelf-Confrontatie
Een vragenlijst van Unizo over je persoonlijke kwaliteiten, je sterktes en je zwaktes. Het rapport gaat in op de aspecten waar je eventueel nog moet aan werken.

Verken jezelf
Online persoonlijkheidstest waaraan het ondernemersplatform VKW meewerkt. Je moet drie anderen uitnodigen om de vragen ook te beantwoorden.

Start 50+
Speciaal voor 50-plussers die hun professionele leven een nieuwe wending willen geven, biedt Start +50 6 uren individuele coaching om o.m. na te gaan of je beschikt over de juiste ondernemersattitudes.

Bouton-2