Coworking, bedrijven- en innovatiecenrum en andere interessante kansen


Tal van criteria zullen bij je keuze meespelen: in de eerste plaats je type van activiteit, maar ook de prijs, de commerciële aantrekkingskracht, de communicatiemiddelen, de uitbreidingsmogelijkheden, de nabijheid van leveranciers of de aanwezigheid van bedrijven uit dezelfde sector, enz. Ieder geval is natuurlijk anders. Daarom behandelen we hier slechts een aantal opties die voor een starter interessant zijn, al dan niet met overheidssteun. Kwestie van de mythe van « ondernemingen die ontstaan zijn in een garage » niet op te blazen…

Bedrijven- en innovatiecentra

Bedrijven- en innovatiecentra bieden jonge ondernemers voor een redelijke prijs lokalen aan die zij zelf kunnen aanpassen. Op die manier kan je gebruik maken van een aantal diensten waarvan de kosten worden verdeeld onder de huurders: een onthaaldienst, vergaderzalen, beheer van de post, enz. Bedrijven- en innovatiecentra kunnen starters ook globaal begeleiden (met management, communicatie, financiering, logistiek, enz.) en zo nodig opleidingen geven.

Sommige van deze centra staan open voor bedrijven die onderzoeksactiviteiten verrichten, zoals bijvoorbeeld het Centre Jean Monnet in Louvain-la-Neuve. In Genk zijn creatieve starters die elektronische games willen ontwikkelen, welkom aan de GameHUB.

Incubatoren

Incubatoren zijn verbonden aan universiteiten en hogescholen. Ze verwelkomen in de eerste plaats universitaire spin-offs en innoverende start-ups die zich toeleggen op wetenschappelijk onderzoek. Net als bedrijvencentra beschikken incubatoren over adviseurs, die starters kunnen helpen met bijvoorbeeld de ontwikkeling van technologie of managementvaardigheden.

Sommige van deze incubatoren zijn gespecialiseerd: in Luik concentreert WSL zich op ingenieurswetenschappen, in Brussel richt BLSI zich vooral op bedrijven die onderzoek doen naar de menselijke gezondheid, en in Gent huisvest iCUBES starters die actief zijn in de informatica- en telecomsector.

Coworkingplekken

Coworking is niet alleen het delen van een kantoorruimte – wat ook steeds meer businesscenters aanbieden –, maar ook het gebruik van gemeenschappelijke diensten en vooral het ontwikkelen van uitwisselingsvormen en synergieën tussen bedrijven. Naast het feit dat je er je professionele netwerk mee uitbouwt, heeft coworking nog een ander heel groot voordeel van sociale aard: het haalt de zelfstandige of de ondernemer uit zijn relatieve isolement, waardoor hij zich niet langer ‘eenzaam’ zal voelen.

Sommige coworkingplekken hebben een specifieke doelgroep: in Brussel richt bijvoorbeeld Betacowork zich op webondernemers.

Bedrijvenparken

Elk Gewest beschikt over een aantal bedrijven- en wetenschapsparken. Hun grootste troef is hun bereikbaarheid. Er gaat ook bijzondere aandacht naar de kwaliteit van de constructies en naar de omgeving. Dankzij de concentratie van ondernemingen zijn in de buurt ook een aantal dienstverlenende bedrijven te vinden (restauratie, schoonmaak, enz.), wat het leven van de ondernemer en zijn eventuele personeel kan vergemakkelijken.

Ook hier maakt specialisatie opgang. Zo richtte de Naamse intercommunale BEP het themapark Ecolys op, dat in het teken staat van ecologische bouw. Flanders’ DRIVE in Lommel verenigt industriële partners rond een project van elektrische aandrijving voor auto’s.

Shoppen

De vastgoedmarkt herbergt natuurlijk tal van mogelijke vestigingsplaatsen, of het nu gaat om kantoren, handelszaken, fabrieksruimten, opslagplaatsen of bouwgronden. Neem een kijkje op de gespecialiseerde websites of wend je tot een van de vele vastgoedmakelaars op de markt.

Meer informatie


Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV)
Lijst van de erkende vastgoedbemiddelaars (zonder erkenning is de uitoefening van het beroep onwettig).

Gespecialiseerde websites:
Immoweb
Logic-immo
Immo vlan
Ximmo

Een kantoor huren in een bedrijvencentrum:
Bedrijvencentravlaanderen
Multiburo

… of voor slechts enkele uren:
Mobipost

Vlaams Agentschap Ondernemen (VAO)
Portaalsite van de Vlaamse overheid met informatie over de bedrijfslocatie.

Coworking

Coworking-plekken in België
www.coworkingbelgium.be

Coworking-plekken in Vlaanderen met overheidssteun www.bardoffice.com

Coworking-plekken in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Betacowork
The Loft
Seed Factory

De GOMB (Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) biedt nuttige online bronnen aan:
Inventimmo

citydev.brussels

Atrium Brussels
Officiële instantie die handelaars helpt in Brussel een inplantingsplaats te vinden.

Bouton-2