Wervingsproces

print

Ik zoek die zeldzame parel : het wervingproces


Als u extra krachten nodig hebt om de ontwikkeling van uw organisatie te ondersteunen, komt het erop aan de juiste keuzes te maken! Via een goed wervingsproces en desnoods via een rekruteringsprofessional.

Voorafgaand aan de werving

Voor u halsoverkop kiest voor die vijfsterrenkandidaat beladen met diploma’s en ervaring analyseert u beter eerst uw werkelijke behoeften. Een snelle checklist helpt u gerichter te zoeken.


  • Welke taken wilt u toevertrouwen aan uw nieuwe medewerker?

  • Is hier een fulltime voor nodig?

  • Is de behoefte aan versterking tijdelijk of structureel?

  • Wilt u een ervaren iemand of is on-the-job-training een optie?

Na die eerste analyse is het makkelijker om te bepalen wat uw verwachtingen zijn en hoe de functieomschrijving eruit moet zien. Een goede functieomschrijving is cruciaal in het wervingsproces. Om effectief te zijn moet ze de volgende elementen bevatten:

  • de functietitel van de in te vullen positie;

  • het type contract (bepaalde of onbepaalde duur, vervanging,…);

  • een zo precies mogelijke taakomschrijving;

  • het gewenste profiel (opleiding, ervaring, technische vaardigheden, talenkennis, etc.);

  • het aanbod (salarispakket, urenschema, extralegale voordelen, etc.).

Let op met de beschrijving van het profiel. Is het profiel te vaag dan wordt u overspoeld met cv’s en sollicitatiebrieven – ook onbruikbare. Is het profiel te eng, dan ontmoedigt u mogelijk kandidaten die wel geschikt zouden kunnen zijn.

Zorg er ook voor dat u de antidiscriminatiewet respecteert. Kandidaten uitsluiten op basis van leeftijd, geslacht, seksuele geaardheid, afkomst of religieuze overtuiging is een misdaad.

Werving en selectie : identificeer de goede kandidaten

Naast de traditionele advertentie in een (job)krant zijn er de laatste jaren vele andere manieren bijgekomen om een vacature te publiceren. Denk maar aan de verschillende gerenommeerde jobsites die dagelijks duizenden bezoekers trekken.

Afhankelijk van het gezochte profiel kunt u uw slaagkansen aanzienlijk verhogen door meerdere kanalen te gebruiken. Enkele voorbeelden:


  Beroepsverenigingen: bent u op zoek naar een heel specifiek profiel dan kunt u via een beroepsvereniging makkelijker relevante kandidaten bereiken. Deze verenigingen hebben meestal een jobsectie in hun nieuwsbrief of op hun website.

  Hogescholen, universiteiten en alumniverenigingen: een interessante piste als u een pas afgestudeerde kandidaat zoekt.

  (Job)Beurzen: deze evenementen trekken veel werkzoekenden. In het beste geval vindt u die zeldzame parel, in het slechtste geval gaat u huiswaarts met een grote CV-pool voor toekomstige aanwervingen.

  Sociale netwerken: doordat gebruikers makkelijk nieuws en info ‘sharen’, krijgt uw vacature snel visibiliteit en genereert ze mogelijk ook aanbevelingen.

Een goede screening

Besteedt tijdens de screening van kandidaten net zo veel aandacht aan de brief als aan het CV. Studies tonen aan dat 60% van de CV’s informatie bevat die verfraaid of vervalst is. Aarzel niet om voor de preselectie gespecialiseerde recruiters in te schakelen.

Tijdens interviews moet u niet alleen peilen naar de technische vaardigheden (de hardskills) die nodig zijn om de positie in te vullen, maar ook naar de softskills, oftewel de gedragscompetenties (motivatie, openheid van geest, teamplayer, communicatievaardigheden, betrokkenheid, flexibiliteit, zelfstandigheid, initiatief, organisatieskills, stressbestendigheid, etc.). Aarzel niet om bij twijfel een kandidaat desnoods een paar keer te laten terugkomen.

De perfecte kandidaat bestaat niet. Kiezen betekent ook andere kandidaten laten gaan. En ongetwijfeld is op elke kandidaat wel iets aan te merken. De mening van uw collega’s kan de doorslag geven om voor de ene of de andere persoon te kiezen.

Eenmaal uw keuze is gemaakt, is het tijd om uw nieuwe medewerker een aanbod te doen.

Meer weten

FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg
De website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg bevat veel informatie over arbeidscontracten, de strijd tegen discriminatie, welzijn op het werk, etc. Via de website kunt u ook verschillende publicaties downloaden.

HR Magazine
Op de site van dit HR-vakblad vindt u tal van artikels die interessant zijn voor Belgische werkgevers.

VDAB (Vlaanderen)
In Vlaanderen biedt de VDAB tal van gratis mogelijkheden om de geschikte werknemer te vinden.

Actiris (Brussel)
Actiris helpt u de geschikte kandidaat te vinden, gratis en op maat.

Bouton-2