Aanvullende opleidingen: een beter bedrijfsbeheer


Bij het opstarten van uw onderneming moest u kunnen aantonen dat u over een basiskennis bedrijfsbeheer beschikt. Om een stap verder te gaan en uw bedrijf flink te doen groeien, heeft u gevorderde managementvaardigheden nodig. Die skills in de praktijk leren, is geen garantie op succes, vandaar dat een aanvullende opleiding ongetwijfeld nuttig zal blijken. Een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

U heeft ambitie, bevindt zich in een veelbelovende groeimarkt en u kunt buigen op een solide businessplan. Dan heeft u dus alle kaarten in handen om uw onderneming succesvol te doen groeien. Het starten van een bedrijf is echter één ding, een onderneming dagelijks besturen een ander. De expansie in goede banen leiden, prioriteiten durven stellen, uw klantenportefeuille verder uitbreiden, een succesvol team uitbouwen en managen… Er zijn zoveel uitdagingen en zo weinig ruimte voor improvisatie.

Om uw onderneming zo goed mogelijk te leiden, is een aanvullende opleiding in bedrijfsmanagement een verstandige keuze. Verschillende mogelijkheden dienen zich aan :

Opleidingscentra voor KMO’s

In België beschikt elke regio over een eigen opleidingscentrum voor zelfstandigen en bedrijfsleiders van KMO’s. Hier kunt u seminars, ondernemingstrajecten, leer-werktrajecten, en allerlei andere theoretische en praktische opleidingen volgen. Het doel van deze centra is: de managementvaardigheden van ondernemers ontwikkelen of op niveau brengen of houden in functie van markttrends, technologische ontwikkelingen, nieuwe wetgeving, etc.


Hogescholen en universiteiten

Hogescholen en universiteiten bieden verschillende opleidingen aan voor bedrijfsleiders. Afhankelijk van uw beschikbaarheid kunt u kiezen uit: seminars van een paar dagen, een versnelde opleiding (bijvoorbeeld een paar dagen per maand gedurende drie maanden), een eenjarig programma met lessen ’s avonds of op zaterdag, of ronduit een MBA (Master in Business Administration) gespreid over twee jaar.

Het voordeel van deze programma’s is dat u een theoretische opleiding kunt combineren met praktijkleren binnen uw eigen bedrijf. Bovendien bouwt u via de gerenommeerde hogeschool of universiteit ook een uitstekend netwerk uit met andere gemotiveerde ondernemers. Hou er wel rekening mee dat zo’n opleiding al snel 10.000 euro kost. Kwaliteit heeft een prijs!


Afstandsonderwijs

De meeste hogescholen en universiteiten die een aanvullende managementopleiding aanbieden, geven u ook de mogelijkheid om de cursussen op afstand te volgen, via uw pc. Dankzij e-learning kunt u uw vaardigheden dus in uw eigen tempo aanscherpen.


Opleidingssteun

KMO’s en zelfstandigen kunnen rekenen op de steun van de Gewesten om de kosten van een opleiding te verlichten. U kunt ook gebruikmaken van opleidingscheques (voor werknemers of als werkgever of zelfstandige), waardoor de opleiding voor 50% is gesubsidieerd.


Meer weten

Vlerick Business School
Vlerick biedt verschillende managementopleidingen aan, zowel in het Engels als in het Nederlands, waaronder modules van enkele dagen en langdurige opleidingen, zoals een MBA.

Solvay Brussels School of Economics and Management
Verschillende korte en lange opleidingsprogramma’s voor bedrijfsleiders, in het Engels of in het Frans.

Antwerp Management School (AMS)
Een aanbod van korte en lange opleidingsprogramma’s in het Nederlands of het Engels.

Louvain School of Management
Een compleet gamma opleidingen voor managers, met zowel algemene als gespecialiseerde cursussen, in het Frans of in het Engels.

HEC Management School – Luik
Managementopleidingen in het Frans, Engels of Duits.

SYNTRA
Het SYNTRA-netwerk staat in voor arbeidsmarktgerichte competentieontwikkeling van ondernemers en hun medewerkers. Via sectoraal opgebouwde opleidingstrajecten ontwikkelt het netwerk een innovatief, actueel en flexibel aanbod, gericht op meer en beter ondernemen in Vlaanderen.

Open Universiteit
Universitaire opleiding of afzonderlijke cursussen via afstandsonderwijs.
Steun voor vorming (Vlaanderen)

Met opleidingscheques betaal je maar de helft van je opleiding. Maar opgelet: ben je hooggeschoold, dan kom je vanaf 1/3/2015 enkel nog in aanmerking voor opleidingscheques als je in het kader van loopbaanbegeleiding een loopbaangerichte opleiding wil volgen.

Steun voor vorming (Brussel)
Wilt u uw bekwaamheid of die van uw personeel verhogen? Het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest stelt een steun voor opleidingen voor.

VDAB: opleidingscheques
Werknemer die een opleiding willen volgen om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken, krijgen via opleidingscheques de helft van de kosten terugbetaalt.


Bouton-2