Coach en mentor

print

Met de hulp van een professionele coach of een mentor


Als starter kan je terecht bij coaches en mentors om je vaardigheden aan te scherpen en om te profiteren van hun ervaring.

Een prachtig diploma maakt van jou nog geen ondernemer. Of misschien ben je wél een geboren ondernemer, maar moet je iets doen aan je persoonlijke stijl. Niks aan de hand, niemand is perfect. Het is belangrijk dat je uit je comfortzone komt en na een zelfonderzoek stappen zet naar de juiste mensen.

Je kan terecht bij coaches en mentors. Bij een coach denk je vaak aan een professionele begeleider die jou een vorm van opleiding geeft, al dan niet tegen betaling. Een mentor is eerder iemand met ervaring die zich louter uit goodwill over jou ontfermt. Misschien is je vader of moeder, of een ander familielid, een ondernemer (geweest), waar je nog veel van kan leren. Nog een mogelijkheid is dat je je weg zoekt naar een instantie die jonge ondernemers begeleidt of naar een netwerk van ondernemers.

In de praktijk lopen de twee begrippen vaak door elkaar.

Welk nut heeft een coach voor een starter?

Een coach kan je helpen je persoonlijke vaardigheden bij te spijkeren. Waarschijnlijk zal je meer dan de handen vol hebben wanneer je effectief met je onderneming van start bent gegaan, dus is het geen kwaad idee een stuk van je voorbereidingstijd te besteden aan je persoonlijke vorming als ondernemer.

Als je de zaken goed hebt aangepakt, heb je al in een vroeg stadium een zelftest gedaan. Dat heeft jou misschien zaken over jezelf geleerd zoals

• ik luister niet aandachtig naar mijn gesprekspartners

• ik onderschat of overschat risico’s

• ik stort mij vaak op “dringende” taken en stel belangrijke taken uit

• mijn inbox is een ramp, ik krijg mijn e-mail niet onder controle

• ik onderschat de tijd die nodig is om een taak af te werken

De juiste persoon in jouw streek vinden is niet altijd makkelijk. Gebruik zoektermen zoals “persoonlijke efficiëntie”, “communicatievaardigheden” of wat in jouw geval relevant is. Steek je licht op bij instanties die bezig zijn met ondernemerschap en met het begeleiden van starters. Enkele telefoontjes kunnen wonderen doen.

Meer informatie

Bryo
Afkorting van Bright & Young. Een netwerk van jonge starters, die twee jaar lang begeleid worden door Voka via gezamenlijke activiteiten en individuele coaching.

SO Kwadraat
Deze durfkapitaalverstrekker begeleidt starters die een high-tech onderneming uit de grond willen stampen. Ze hebben een Start-up Ready test die jou helpt uit te maken in welke mate je coaching nodig hebt.

iMinds
iMinds is een onafhankelijke onderzoeksinstelling die werkt in opdracht van de Vlaamse overheid en die ondernemers ondersteunt in de wereld van de ICT. Zij hebben een coachingprogramma en begeleiden ook ondernemende studenten die een goed start-up idee voorleggen.

Netwerk Ondernemen
Bedrijfsleiders begeleiden - kosteloos! - starters op een gepersonaliseerde manier en brengen hen in contact met de “business community”

Bouton-2