Professioneel netwerk

print

Ik bouw mijn professionele netwerken uit

Hoe profiteer je als starter van de dynamiek van zowel virtuele als reële netwerken? Wij geven je graag een paar tips en adressen mee.

Sociale netwerken: simpel en gratis

Je zakelijke netwerk uitbouwen kan vrij eenvoudig zijn… en het kost je niets als je de stap zet naar de sociale netwerken: Facebook , LinkedIn , Viadeo, Twitter, enz. Op sommige daarvan vormt een « bedrijfspagina » een nuttige aanvulling bij je persoonlijke profiel. Specialisten in deze nieuwe media kunnen je zo nodig helpen om je zichtbaarheid op het Web te vergroten. Met een beetje feeling zal je echter snel het abc van virtuele networking begrepen hebben.

Beroepsverenigingen: contacten met je collega’s

Beroepsverenigingen en -federaties bieden je de mogelijkheid om op tal van evenementen bedrijfsleiders te ontmoeten die werkzaam zijn in dezelfde sector of regio als jij. Er bestaan ook specifieke ontmoetingsformules. In Brussel bijvoorbeeld organiseert BECI « business speed lunches », waar ondernemers twee uur lang op een voordelige manier kunnen netwerken.

Clubs en serviceclubss

De grote clubs voor bedrijfsleiders zijn tamelijk chic. Ze bieden de kans om gezellig samen te tafelen, maar niet eender wie geraakt er binnen. Sinds kort zijn er nog andere clubs voor ondernemers, die meer zijn afgestemd op de noden en middelen van starters: Startups.be bijvoorbeeld richt zich op jonge ondernemers van technologiebedrijven.

Ten slotte zijn er de serviceclubs van het type Lions, Rotary, Kiwanis, voor de vrouwen Ladies’Circle Belgium, en zijn tegenhanger voor 45-plussers, de Agora Club.

Let op: te veel netwerken doen het netwerk teniet! De clubs zijn ondernemingen zoals alle andere: ze vechten een felle onderlinge strijd uit en mikken allemaal op de aanwezigheid van economische beslissingnemers in hun rangen. Het heeft geen zin om je bij te veel clubs aan te sluiten, want je verliest er alleen maar tijd en geld door. Wees selectief!

Meer informatie

Clubs voor bedrijfsleiders:

Club van Lotharingen
Voorbehouden voor bedrijfsleiders, vrije beroepen, diplomaten en Europese ambtenaren alsook vooraanstaanden uit de academische en politieke wereld.

De Warande
Een kring en exclusieve topontmoetingsplaats in Brussel. Een initiatief van het VEV comité Brussel in nauwe samenwerking met het Vlaams bedrijfsleven en de Vlaamse Regering.

De "Cercle Royal Gaulois Artistique & Littéraire"
Ontmoetingsplaats voor de leden van de regering, ambassadeurs, parlementsleden, magistraten, professoren, vrije beroepen, bedrijfsleiders, maar zoals de naam ook aangeeft eveneens artiesten en schrijvers. Hoewel het Frans de voertaal is van de Cercle hoort men er zeer vaak en ook graag de taal van Vondel of van Shakespeare spreken.

Services clubs:

Rotary

Lions Club

Kiwanis

Ladies Circle

Agora Club

Andere netwerken:

Net [Event] Working Stadium
Vormt een schakel tussen de zakenwereld en de wereld van gastronomie en sport.

French Connect
Informatie- en uitwisselingsplatform dat zich richt tot Franse expats en bijzondere aandacht schenkt aan vrouwen. Heel wat goede plannen op deze website.

Startups.be

Bouton-2