Bankier en verzekeraar

print

Bankier en verzekeraar: mijn vertrouwenspartners


Hoe benader je als starter het best je bankier? En hoe kies je een goede verzekeringsmakelaar? Twee cruciale beslissingen bij de lancering van je eigen zaak.

Je bankier kiezen

Als starter moet je de bankier ervan kunnen overtuigen om vertrouwen in jou te hebben, met name tijdens het gesprek over je eerste beroepskrediet. Er bestaan opleidingen om je op dat gesprek voor te bereiden, maar je grootste troef is dat je een stevig project kunt voorleggen.

Enkele nuttige tips:

1. Bereid je kredietaanvraag grondig voor, door vooruit te lopen op de mogelijke vragen van de bankier. De antwoorden vind je normaal in je businessplan en in je financiële plan.

2. Bewijs dat je de juiste man/vrouw op de juiste plaats bent, anders gezegd: dat je de meest geschikte persoon bent om je onderneming te leiden.

3. Hou voor je bankier niets verborgen: transparantie is de sleutel van het vertrouwen.

4. Ben je actief in een complexe sector, gebruik dan geen jargon dat voor je gesprekspartner onverstaanbaar is: om hem te kunnen overtuigen, moet je er eerst voor zorgen dat hij je begrijpt!

5. Leg met de bankier een datum vast waarop je een definitief antwoord moet krijgen op je kredietaanvraag.

Je verzekeringsmakelaar kiezen

Tegelijk moet je een betrouwbare en efficiënte verzekeringsmakelaar kiezen. Als ondernemer dien je immers verschillende verplichte verzekeringen af te sluiten. Mondreclame kan daarbij zeker helpen.

Een klacht over een krediet of verzekering?

Ombudsfin behandelt klachten van zelfstandigen en ondernemingen als er problemen zijn met een bankkrediet, en ingeval er geen oplossing zou zijn gevonden met de betrokken financiële instelling.

De Ombudsman van de Verzekeringen onderzoekt geschillen tussen een verzekeringsnemer en zijn verzekeringsmaatschappij of verzekeringsmakelaar.

Meer informatie

Belgische federatie van de financiële sector (Febelfin)
Overkoepelende beroepsfederatie.


Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen (FVF)
Beroepsvereniging van de Nederlandstalige verzekeringsmakelaars.

Beroepsvereniging van Verzekeringsmakelaars (BVVM)
Vertegenwoordigt verzekerings- en herverzekeringsmakelaars.

Ombudsman in financiële geschillen
Streeft naar een minnelijke schikking in geval van betwisting over een krediet.

Ombudsman van de verzekeringen
Bemiddelt bij een conflict met je verzekering.


Bouton-2